КАКВО Е ФУНКЦИОНАЛЕН ФИТНЕС?

Най-общо казано функционалния фитнес е система от тренировъчни методи и упражнения, които имат за цел да ни подготвят за физическите дейности, които извършваме в ежедневния си живот, извън залата. Функционалните тренировки тренират мускулите ни да работят заедно в синхрон и да изпълняват по-ефективно задачите от ежедневието ни вкъщи, на работа или в различните спортове, които практикуваме. Тук най-често се избягват упражненията с машини, които са заменени с такива, изпълнявани със свободни тежести, със собствено тегло или с различни уреди като медицински топки, пудовки, бойни въжета, ластици, халки и много други.

История на функционалния фитнес

Въпреки, че е модерно в днешно време да се говори за функционален фитнес, той е съществувал още преди да се появи думата „фитнес“ изобщо. В миналото това което днес наричаме „функционален фитнес“ може би е била единствената форма на фитнес, който се е използвал. Хората са ловували за да оцеляват. Ако не са били достатъчно бързи да хванат плячката си или да избегнат да се превърнат в такава или достатъчно силни да пренесат оръжията и улова си, те навярно не биха оцелели.

Функционалният фитнес включва всички естествени за човека движения като клякане, ставане, вдигане на някакъв предмет от земята, пренасяне на различни предмети от една до друга точка, бягане и т.н. Или казано по друг начин – да използваме тялото си за това, за което е предназначено да бъде използвано, понеже телата ни са направени така, че всички мускули в тях да работят заедно и да си помагат взаимно в изпълнението на различни движения.

Днес функционалния фитнес става все по-модерен и полулярен заради ползите, които виждат в него трениращите. Прилага се успешно във физиотерапията, подготовката на елитни спортисти, в армията за подобряване на физическата подготовка на войниците, както и във все повече зали по света.

Каква е целта на функционалните тренировки

Както казахме по-горе, те се фокусират върху изграждането на тяло, способно да извършва реални дейности в реални позиции, а не просто да вдига определена тежест в определена поза, създадена от фитнес машините. Пример за това може да бъде някой, който кляка в залата с голяма тежест, изпълнява упражнението в перфектна форма, но изпитва затруднения да клекне на един крак и губи равновесеие, понеже тялото му не е тренирано по този начин. Друг пример е някой, който избутва 100 килограма от лежанка, но се задъхва, изкачвайки стълбите до апартамента си.

Основите на функционалния фитнес са силата, баланса, стабилността координацията, мобилността и издръжливостта. Въпреки, че всички си имаме своите собствени тренировъчни цели и мотивация за това, което правим, можем да заключим, че функционалните тренировки ще ни помогнат да изглеждаме по-добре, да се чустваме по-добре и да се представяме по-добре.

Ползите от функционалните тренировки

  • Превенция на травмите. Тренирайки мускулите по същия начин, по който ги използваме в ежедневието си за извършването на определени битови задачи, минимализира риска от травми, като също така може да подобри и значително качеството ни на живот. Балансираният характер на този тип тренировки изгражда сила и стабилност в мускулите ни, ставните връзки се заздравяват – ставите ни са по-добре защитени, а слабите такива често водят до контузии при спортуващите.
  • По-добър обхват на движение. Правилното използване на функционалните упражнения е предпоставка за това ставите ни да се движат в пълния си обхват на движение, а това от ключово значение за тяхното здраве.
  • Сила и умения, приложими извън залата. Всичко описано дотук, от вземането на някакъв предмет от земята до спорт на високо ниво.
  • Развиване на атлетизъм. Способността ни да използваме телата си по-ефективно е причина, много професионални атлети от различни спортове да включват този тип тренировки в своята предсъстезателна подготовка.
  • Можеш да тренираш и без екипировка. Съществуват всякакви вариации на упражнения с уред, без уред, в зала или извън нея

С какво се различава от Кросфита

Функционалния фитнес често може да бъде сбъркан с кросфит, поради някои прилики, които имат като например това, че и двата типа тренировки се стремят да подготвят универсалния атлет, който да притежава както сила, така и бързина, издъжливост и т.н. При тях се използват приоритетно свободни тежести и някои уреди, различни от конвенционалните. Въпреки това имат и съществени различия:

  • Характерно за Кросфит тренировките е бързото темпо, с което се изпълняват упражненията, което е предпоставка за травматизъм, особено ако упражнението не се изпълнява правилно. При функционалния фитнес е по-важен контролът, балансът и формата.
  • Друга разлика е това, че често Кросфит тренировките се изпълняват групово, което не може да гарантира, че всеки от трениращите изпълнява упражненията с правилната техника, с правилните тежести и че дадените упражнения са подходящи за конретния трениращ. Това е още една сериозна предпоставка за контузии в този спорт. За разлика от Кросфита, функционалните фитнес тренировки се концентират повече върху индивидуалните цели, нужди и особености на даден човек, за да се оптимизират резултатите и да се сведе риска от травми до минимум.

Въпреки, че някои групови класове, изпълняват упражнения, класифицирани като функционални тренировки, основната идея и цел зад това понятие е трудно да се постигне по този начин.

С какво се различава от бодибилдинга

Разликите между функционалните тренировки и бодибилдинга са по-ясно видими. В бодибилдинга или културизма целта е трениращия да се подготви за представянето си на сцената. Бодибилдърите съсредоточават тренировките си в изграждането на мускулна маса и развиването на специфични мускулни групи, включващи и изолирани упражнения. В този спорт целта е да постигне максимално естетическа визия, като тук не се търси функционалност извън залата.

Функционалните тренировки някакъв вид кардио ли са?

Не. Въпреки това, при функционалните тренировки, почти винаги се тренират по-няколко мускулни групи наведнъж, а така сърдечно-съдовата система се натоварва повече. Това от друга страна е предпоставка за по-голям енергоразход или за повече изгорени калории, отколкото при тренировките с машини.

Заключение

Както вече разбрахме от тази статия, тук упражненията са предимно многоставни, могат да се изпълняват със собствено тегло или свободна тежест, със или без уред, като вариациите са много.

Независимо от спорта, който практикуваш, нивото ти на подготовка или целите, които гониш, можеш да включиш функционалните тренировки в своята програма и да извлечеш всички гореспоменати ползи от тях. В случай, че си начинаещ, е препоръчително да започнеш със собственото си тегло или с по-леки тежести и да прогресираш постепенно след като се увериш, че изпълняваш упражненията правилно. Повече за различните упражнения и това как се изпълняват можеш да научиш в раздел упражнения на сайта.

 

 

ИЗТОЧНИЦИ:
https://journals.lww.com/acsm-healthfitness/fulltext/2010/11000/FUNCTIONAL_TRAINING__Fad_or_Here_to_Stay_.8.aspx
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/fitness/in-depth/functional-fitness/art-20047680
https://www.webmd.com/fitness-exercise/features/working-out-for-real-life-functions#1

Сподели статията

error: Content is protected !!