КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ЗА МАЗНИНИТЕ

По отношение на мазнините, в миналото се е вярвало (въпреки, че се вярва от някои и днес), че от консумацията им се пълнее и те са причината за затлъстяването. Това довежда до обезмасляне на много от хранителните продукти на пазара и всеобщата заблуда, че мазнините не са нищо друго, освен вредни.

В съвремието съществуват редица научни доказателства, че това далеч не е така. Мазнините изпълняват важна роля в човешкия организъм и изключването им от менюто ни по-скоро може да има негативен ефект, отколкото да допринесе за здравето ни, особено що се отнася до ненаситените мастни киселини.

 

Какво представляват мазнините

Мазнините са съединения с разнообразен химически състав, но с еднакви физико-химични свойства, имат ограничена разтворимост във вода и висока разтворимост в етери, хлороформ, бензен. Липидите са една от трите основни групи хранителни вещества и основен доставчик на енергия. При окислението на 1 гр. мазнини се освобождават  9  ккал, като това е 2 пъти повече от енергията, която се доставя от същото количество протеини или въглехидрати. От диетична гледна точка можем да ги разделим на няколко вида:

 

  • Наситени мастни киселини

Те са твърди на стайна температура и се съдържат предимно в храните от животински произход като млечни продукти, месо, яйца и морски храни. Някои растителни храни също имат високо съдържание на наситени мазнини като какаовото масло, кокоса и палмовото масло. Дали всъщност те са вредни или полезни е обект на сериозни спорове в научните среди и до днес. От една страна голяма част от лекарите подкрепят становището, че наситените мастни киселини повишават риска от запушване на артериите, сърдечно-съдови заболявания и високо кръвно налягане, докато други са на мнение, че са безвредни и не представляват риск за здравето ни, въпреки повишаването на холестерола в кръвта.

 

  • Ненаситени мастни киселини

Наричат се така, понеже са ненаситени по отношение на водорода в химичния си състав. Те са с течна консистенция на стайна температура и се съдържат главно в храните от растителен прозход като зехтина, авокадото, ядките, семената  и някои видове риба. За този тип мазнини почти всички експерти са единодушни – оказват положителен ефект върху здравето ни, като особено важни са т.нар есенциални мазнини – омега-3 мастните киселини,  които човешкото тяло не може да синтезира и е необходимо да си набавяме чрез храната. Консумацията им редуцира нивата на “LDL” и общия холестерол.

 

  • Транс-мазнини

Тук безспорно става дума за най-вредния тип мазнини, като е единодушно експертното мнение за това, че крият сериозни рискове за човешкото здраве. Този вид мазнини се среща най-вече в пакетираните продукти, тъй като хранителните производители подлагат ненаситените мазнини на процес наречен хидрогениране, за да се съхраняват по-дълго време и да се повиши химическата им стабилност. Колкото по хидрогенирана е мазнината, толкова по-твърда е тя на стайна температура. Транс-мазнините се метаболизират трудно и много бавно от организма. Примери за храни съдържащи такива мазнини са маргаринът, чипсове, снаксове, пържените храни и полуфабрикатите.

 

  • Извод:

Мазнините са един от основните хранителни източници и като такива са важни за поддържането на добро здраве. Те имат множество важни функции в организма. Също така е важно да знаем, че изборът на източниците на мазнини, които консумираме е от ключово значение за това дали те могат да ни навредят или да са ни от полза. Добре е да познаваме и генетичните си особености по отношение на наситените мазнини и все пак да внимаваме с тях, докато можем да си позволим да консумираме ненаситените в по-големи количества.

  

Източници:
„Хранене и спорт“ – проф. д-р. Диана Димитрова
Лекции по биохимия, НСА, 2014 г
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9763864/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9164704/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12915326/
https://nadiapetrova.bg/2017/10/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%BC%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8-%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%BD%D0%B8/

Сподели статията

error: Content is protected !!