КЕТО-ДИЕТАТА

КАКВО Е КЕТО-ДИЕТА ?

В последните години този начин на хранене събра и продължава да събира много привърженици. Какво представлява всъщност ? За тези, които не знаят, кетогенната диета е начин на хранене, в който преобладават мазнините и повечето от дневните калории се приемат именно от тях, следвани от протеина и на последно място – въглехидратите.

Класическия вариант на кетогенната диета е създаден още през далечната 1921 г., когато учени от “Mayo Clinic” изследват научни трудове относно връзката между гладуването и епилептичните пристъпи. Още по това време науката е установила, че при пациентите страдащи от епилепсия се наблюдава подобрение на симптомите и намаляване на припадъците след като преминат през фаза на пълен глад. Опитвайки да си обяснят това, учените откриват, че при продължително гладуване или бедна на въглехидрати и богата на мазнини диета, в черният дроб се отделят водноразтворими съединения наречени кетони. На практика това се случва, когато нивата на кръвна глюкоза са прекалено ниски и тялото ни започва производството на кетони като източник на енергия.

През  същата година (1921), д-р Р. Уайлдър изпитва този метод на хранене върху няколко свои пациенти и му дава името „Кетогенна диета“.

Съотношението на макронутриентите в класическия вариант на кетогенната диета е следното:

Около 80% от дневния енергоприем е под формата на мазнини, 15% е от протеин и останалите 5% от въглехидрати.

 

Съществуват и няколко модификации, най известната от които може би e тази на д-р. Р. Аткинс.

При тази модификация съоъношението на макронутриентите е: около 70% мазнини, 25% протеин и 5% въглехидрати. Това я прави по-малко рестриктивна и донякъде малко по-достъпна.

 

КАКВО МОЖЕМ ДА ЯДЕМ И КАКВО НЕ

Храни, които се консумират по време на високомазнинната диета са:

 • Месо и риба(най-вече мазните)
 • Млечни продукти – сирене, кашкавал, мляко
 • Източници на мазнини като масла, зехтин и майонеза
 • Зеленчуци като аспержи, краставици, броколи, къдраво зеле и др.
 • Яйца
 • Тофу
 • Соя
 • Ядки

Храни, които е забранено да се консумират:

 • Плодове
 • Нишестени зеленчуци като картофите
 • Плодови сокове
 • Бобови растения като боб, леща и грах
 • Зърнени храни
 • Ориз
 • Алкохол
 • Захар под всякаква форма

 

ПРЕДИМСТВАТА НА КЕТО-ДИЕТАТА

 • В съвременния начин на хранене на средостатистическия човек присъства огромно количество въглехидрати, особено прости такива (захари), което заедно с обездвижването е сред основните причини за масовото затлъстяване в световен мащаб.  Елиминирайки голяма част от въглехидратите (особено рафинираната бяла захар), ние всъщност оптимизираме здравето си, като същевременно можем да загубим някой друг килограм.

 

 • Както вече споменахме, диетата е създадена като помощно средство за пациенти с епилепсия, с цел намаляване на пристъпите и подобряване на здравословното им състояние. Метаанализ от общо 38 медицински проучвания потвърждава ефикасността на КД при пациентите с епилепсия, като процента и на успеваемост е около 58%.

 

 • КД може да има ползотворен ефект и върху заболелите от Диабет тип 2, тъй като във високомазнинните диети,  не присъстват много въглехидрати (особено такива с висок гликемичен индекс-ГИ), това предполага по-ниски нива на глюкоза в кръвта и следователно на  отделeния инсулин. Понижаването на теглото при спазването на такъв тип диети също е допълнителен критерий за подобряване на състоянието.

 

 • Много от привържениците на диетата споделят, че изпитват по-голяма ситост, в сравнение с някои други диети, което може да ни помогне да поддържаме по-нисък калориен прием и да оптимизираме процесът на отслабване или изчистване на подкожните мазнини.

 

 • Кетогенната диета може да повлияе благотворно и автоимунните заболявания като Хашимото, тъй като влияе директно в/у механизмите, отговарящи за хроничното възпаление в тялото. Когато навлезем в кетоза започваме да използваме кетоните като източник на енергия, а тези вещества имат силно противовъзпалително, антиоксидантно и инхибиращо възпалителните пътища действие.

 

НЕДОСТАТЪЦИТЕ

 • Попринцип, повечето храни в природата съдържат в по-малки или по-големи количества и от трите вида мактонутриенти – мазнини, протеини, въглехидрати. Дори някой от тези макроси да преобладава в конкретна храна, в нея обикновено присъстват и другите два основни вида хранителни в-ва, дори и в минимални количества. Например в ядките, плодовете, зеленчуците, семената, варивата, зърнените култури можем да открием и от трите вида макронутриенти и ограничаването на някои от тях за много продължителен период от време, може да предизвика дефицит на някои хранителни вещества като витамини от групата B, Магнезий, Цинк и Мед, макар и да не са много изследванията в тази област към момента.

 

 • КД е бедна на фибри, тъй като те се набавят чрез въглехидратите. Фибрите са въглехидрати, които имат значителни здравословни ползи за организма като намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания, стимулират храносмилателния тракт, намаляват риск от някои видове рак и т.н. Това е сериозен недостатък в нисковъглехидратните диети, тъй като количеството на приеманите фибри е силно ограничено и не отговаря на дневните нужди на тялото.

 

 • Този хранителен режим не е подходящ за хора, които страдат от Диабет тип 1, тъй като при тях има опасност от Кетоциадоза (състояние на прекалено високи нива на кетони в организма, което може да бъде животозастрашаващо, ако болният не си инжектира инсулин навреме).

 

 • При навлизане в кетоза (нека не го бъркаме с кетоциадозата), обикновено се появяват временни симптоми като понижена енергия и умствена функция, умора, раздразнителност, световъртеж, мускулни крампи и др. Това е състояние, което е известно като „Кето грип“ и някои от симптомите като понижената умствена функця са в следствие на факта, че мозъка ни използва глюкозата като основен източник на енергия. Въпреки гореспоменатите симптоми, това не е истински грип и симптомите отшумяват в рамките на няколко дни.

 

 • В периода на адаптация към кетогенезата в тялото могат да се появят и някои странични ефекти като запек и дискомфорт.

 

 • Други сериозни недостатъци са: повишен риск от камъни в бъбреците, повишаване на нивата на триглицеридите и холестерола в кръвта, повишени нива на пикочна киселина, хиперлипидемия и др., което е повод за разгорещени дебати между лекарите за това дали високомазнинните диети са здравословни за човека.

 

 • Също така по-динамичните видове спорт изискват адекватен прием на въглехидрати и за оптимални спортни резултати, тази диета може би не е най-подходящият избор.

 

ЗАКЛЮЧЕНИЕ:

Спазването на кетогенната диета може да ви помогне да отслабнете, съчетава се добре с фитнес тренировките, може да повлияе положително някои заболявания, но този начин на хранене може би не е подходящ за всички. Освен това бих казал, че не е достатъчно устойчив, тоест е трудно да се спазва за дълъг период от време. Разбира се, всичко това зависи и от личните характеристики на човек, здравословното му състояние, както и от личните му предпочитания.

Съветвам ви преди да преминете към този или друг специфичен режим на хранене, първо да се консултирате със специалист.

 

Източници:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31805451

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24910737

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31035514/?from_term=%22Diabetes+Mellitus%2C+Type+2%2Fdiet+therapy%22%5BMeSH%5D&from_pos=6

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30289048/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28431772

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31393206

https://iubmb.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/bmb.2005.49403304246

https://drwillcole.com/exactly-how-the-keto-diet-lowers-inflammation/

https://uk.atkins.com/articles/low-carb-food-lists.html

https://trud.bg/%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%B4-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%84-%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B4-%D0%BC-%D0%BD-%D1%80%D1%8A%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%BE/

Сподели статията

error: Content is protected !!