РАМЕННА ПРЕСА

Раменната преса е едно от най-добрите упражнения за повишаване на силата, мускулната маса и стабилността в раменния пояс. Те присъстват в тренировките на всички, които се занимават сериозно с фитнес и бодибилдинг, както и в кондиционната подготовка на някои спортисти от други спортове. Включването на  това упражнение в тренировъчната ти програма, може не само да ти помогне да изградиш по-големи и силни рамене, но също да подобри и постиженията ти на лежанката.

Раменните преси имат много разновидности, всяко от които си има своите приложения. Те  могат да се изпълняват от стоеж, от седеж, с дъмбели или с щанга.

При изпълнението им от седеж например движението е по-стриктно и изолирано, докато ако го изпълняваме от стоеж можем да повдигнем по-голяма тежест, помагайки си с лек тласък от краката.

Когато движението се изпълнява с щанга, това също позволява използването на по-големи тежести, понеже имаме по-голям контрол над тежестта, но пък този вариант леко ограничава амплитудата на движение.

Ако в миналото си претърпял/а някаква травма, контузия в раменете или често изпитваш болка в тази област, препоръчително е да се консултираш предварително със своя треньор или физиотерапевт преди да пристъпиш към изпълнението на това упражнение, тъй като то може да не е подходящо за теб.

 

Начин на изпълнение:

  1. След качествена разгрявка на раменните стави, съответно от стоеж или от седеж, щангата/дъмбелите се взема(т) с раменен надхват и се спускат пред лицето, малко преди да се докоснат до горната част на гърдите.
  2. След това щангата/дъмбелите се изтласква(т) вертикално нагоре докато ръцете почти се изпънат, но без лактите да се заключват.
  3. Сваляме ръцете бавно, с непрекъснат контрол над тежестта и правим следващото повторение.

 

Участващи мускули:

– преден делтоид

– страничен делтоид

– трапецовиден мускул

– горна част на гърдите

– трицепси

 

Сподели статията

error: Content is protected !!