СУПЕРХРАНА ЗА СУПЕР ФОРМА: ЛЕНЕНО СЕМЕ

Лененото семе (Linum usitatissimum ) се нарежда сред т.нар „суперхрани“  поради многото доказани ползи за здравето, които носи консумацията му.  От него се добива и лененото масло, широкоразпространена хранителна добавка. Срещат се два основни сорта ленено семе – кафяво и жълто (златно), като те имат сходен хранителен състав.  Семената са един от най-богатите растителни източници на Омега-3 мастни киселини, съдържат множество витамини и минерали, растителни протеини, както и разтворими фибри. Лененото семе е богато и на „лигнани“. Това са съединения, наречени фитоестрогени,  които участват в процесите на производство и регулация на хормона естроген в организма. Те могат да намалят с до 70% риска от рак на матката и гърдата при жените, както и да подобрят здравето на простатата при мъжете. Лигнаните имат и антиоксидантни свойства, те забавят растежа на турморите, като не им позволяват да образуват нови кръвоносни съдове.

Ползите, които можем да извлечем от консумацията на тази „суперхрана“ са много. Разнообразният  и хранителен профил я прави добър заместител, алтернатива на морските продукти.

Скорошно изследване в  Университета на Саскачеван (University of Saskatchewan, Canada) показва, че приема на добавки с лигнан като лененото масло, в комбинация с лека физическа активност може да повлияе значително високото кръвно налягане при възрастни пациенти с хипертония в етап I. След само няколко седмици при тях се наблюдава понижаване на систолното кръвно налягане, лошия холестерол, както и на телесното им тегло.

Оказва се, че лигнаните, заедно с някои други фитоестрогени в лененото семе, могат да повлияят също и хроничните заболявания като диабет тип 2. Доказателство за това е друго изследване от 2013 г. На участниците в него се дава всеки ден доза от 13 гр. ленено семе. Много скоро се наблюдава подобряване на инсулиновата чуствителност, понижаване на глюкозата и инсулина в кръвта.

Съществуват и твърдения, че консумацията на семената може да има противъзпалителни свойства, както и да помогне при запек, но за съжаление са малко научните доказателства, които ги подкрепят до този момент.

 

Как се консумира лененото семе и каква е препоръчителната дневна дажба?

Установено е, че семената се храносмилат и усвояват по-лесно смляни, отколкото ако ги ядем цели. Можем да консумираме с кисело мляко, да добавим към салатата си, в смути, или в различни печива.

Една супена лъжица дневно е достатъчна, за да извлечем гореспоменатите ползи.

 

Моля имайте предвид, че статията е написана с информативна цел и при наличие на специфични заболявания е препоръчително първо да се консултирате с вашият лекуващ лекар.

 

Източници:
https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT02391779
https://www.medicalnewstoday.com/articles/263405#benefits-

Сподели статията

error: Content is protected !!