ХРАНИТЕ С НАЙ-ВИСОКО СЪДЪРЖАНИЕ НА ВИТАМИН С

Витамин С, наричан още аскорбинова киселина е водноразтворим витамин, който се транспортира в тялото с помощта на някои белтъци. Поради своите благоприятни качества за организма, той често бива включван в различни хранителни добавки и лекарствени продукти. Витамин С е необходим и за биосинтезата на колаген и някои невротрансмитери. Освен това е важен за имунната функция и предпазва от инфекции. Препоръчителният дневен прием е около 100 мг за възрастни, като за пушачи той се удвоява.

В тази статия ще се спрем на някои от най-богатите на този витамин храни и може би ще се изненадате, но цитрусите дори не са в списъка.

Всички количества са на базата на 100 гр. продукт:

1. Ацерола

Това е червен черешоподобен плод, произлизащ от Мексико и Южна Америка и е най-концентрираният хранителен източник на Витамин С, като съдържа около 1680 мг от него.

2.Кориандър

Кориандърът е билка, която се използва като подправка в кухните по цял свят. Произхожда от Азия, но се среща и в Европа. Цялото растение е годно за консумация, но предимно се използват листата и семената му за приготвянето на някои ястия. В него се съдържат около 567 мг витамин С.

3.Шипка

Всички сме чували за това растение, тъй като то расте и по нашите географски ширини. Плодовете му са богати на множество витамини: А, B1, B2, К и С. В 100 гр. от този плод се съдържат около 426 мг от главния герой в тази статия.

4.Гуава

Гуавата е интересно растение, което се среща предимно в Южна Америка, въпреки че днес се култивира и в много други страни по света. От плодовете му можем да си набавим над 200 мг аскорбинова киселина, а също фибри и фитонутриенти.

5.Жълта чушка

Жълтите, както и червените чушки имат добро количество Витамин С (около 180 мг), като също така се консумират доста у нас. Препоръчително – сурови.

6.Касис

Касисът е храст, достигащ около метър височина. Плодовете му са малки, черни на цвят и събрани на гроздове. Може да се добави към различни ястия като печено говеждо и агнешко месо, различни сосове, десерти, както и да се направи на конфитюр. Изключително богат е на витамини, особено на аскорбиновата киселина, чието съдържание е около 181 мг.

7.Мащерка

Това е ароматна билка, произлизаща около Средиземноморието. Намира се както прясна, така и сушена. Използва се като подправка, но има и медицинско приложение. 100 гр. от билката съдържат около 160 мг Витамин С.

8.Люта чушка

Лютите чушки са със силен аромат и вкус. Пикантността им се предава от съдържащите се в тях вещества: капсаицин и капсаициноиди, които се свързват с рецепторите за болка в тялото. Лютите чушки се консумират и у нас, както из целия свят, но са най-популярни в мексиканската и южноамериканската кухня. След като се изсушат и стрият на ситно, те се превръщат в червен пипер. Съдържащия се в тях Витамин С е около 144 мг.

 

Сподели статията

error: Content is protected !!