ИСТИНСКАТА ПАНДЕМИЯ НА 21-ВИ ВЕК – ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО

Затлъстяването е от една от болестите на съвремието, която непрекъснато се разраства в световен мащаб. Причините за него са много. Човешкото тяло е устроено да трупа килограми и да ги запазва. От това е зависило оцеляването на вида ни през хилядолетията. Човешката еволюция се е развила при условия на недостиг на храна, а не на изобилие. Днес живота ни е доста по-улеснен и настъпва масово обездвижване. Развитието на технологиите ни спестява време и усилия. Има изобилие от храна в магазините. Неправилното хранене и заседналия начин на живот са неизменна част от модерния свят. Все повече хора предпочитат да използват ескалатора или асансьора вместо да изкачат стълбите, все повече деца избират да играят компютърни игри с връстниците си вместо баскетбол, футбол или други спортни игри. Здравословното хранене отстъпва на т. нар. „джънк фууд”, който се налага на пазара. Забързаният начин на живот често ни пречи да спазваме режим на хранене или сън. Затова можем да кажем, че съвременните удобства и лайфстайл ни предразполагат към затлъстяване.  Има още много примери, с които се сблъскваме всекидневно.

Пълнотата не е признак на здраве и благополучие, както се е смятало някога. Тя не е и само козметичен или естетичен дефект, водещ до понижаване на самочувствието, а преди всичко сериозен здравен проблем, който може да повлече след себе си редица усложнения. Затлъстяването влияе на жизнените показатели на човека и на неговата дееспособност. Според някои статистики, само 10% излишна телесна маса може да  намали с цели 13% средната продължителност на човешкия живот.

 

СЪЩНОСТ НА ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО

Важно е да се знае, че наднорменото тегло и затлъстяването са две различни неща.

Наднорменото тегло е натрупване на телесна маса над приетата норма. Това не означава, че то се превръща автоматично в проблем за човека, защото в някои случаи то няма отрицателни последствия. Например при спортисти или физически работници увеличената телесна маса може да се дължи на силно развита мускулатура. Наднорменото тегло се превръща в сериозен проблем, само когато е придружено от затлъстяване

Затлъстяването е заболяване и представлява увеличено количество мазнини в организма, които имат силно увреждащ ефект върху обмяната на веществата и функцията на органите. То е съпроводено с високо кръвно налягане, високи нива на холестерол и увеличава вероятността от различни болести. По-специално сърдечни болести, диабет тип 2,  обструктивна сънна апнея, някои видове рак, остеоартрит и астма. Излишните мазнини лежат в основата на 64% от случаите на диабет при мъжете и 77% от случаите при жените.  Причината за затлъстяването най-често е комбинация от прекомерен прием на енергия от храната, липса на физическа активност и генетична предразположеност, макар че някои случаи са причинени предимно от гени, ендокринни заболявания, лекарства или психиатрично заболяване. Доказателствата, подкрепящи мнението, че някои хора страдащи от затлъстяване ядат малко и въпреки това качват килограми поради бавен метаболизъм, са ограничени.

Затлъстяването е водеща предотвратима причина за смърт в световен мащаб и авторитетите в тази област смятат, че това е един от най-сериозните проблеми за общественото здраве в 21 век.

То протича в две фази:

През първата, динамична фаза, се нарушава енергийният баланс на организма (приемът превишава разхода на калории). През втората, статична фаза, наддаването на тегло се прекратява, приходът и разходът на енергия се изравняват на ново, по-високо ниво на обмяна и се установява ново енергетично равновесие. Поради тези причини лечението е по-ефективно в първата фаза. Мастната тъкан увеличава обема си по два начинаувеличаване броя на мастните клетки (извършва се само през първата година след раждането и по време на пубертета), и чрез хипертрофия на клетките – уголемяване размера на мастните клетки (извършва се през целия живот).

Според официалната статистика на Световната Здравна Организация, понастоящем 1.9 милиарда  души от населението на планетата са с надрномено тегло, а от тях 650 млн. са диагностицирани със затлъстяване. Още по-тревожни са фактите, че броят на затлъстелите деца под 5-годишна възраст надхвърля 38 млн. и че разпространението на морбидното затлъстяване III степен (≥ 40 кг/м2) се е увеличило около 6 пъти за последното десетилетие.

 

КАК СЕ ОПРЕДЕЛЯ

Телесната мазнина се определя чрез т. нар. Индекс на телесната маса (ИТМ).  Той e медико-биологичен показател, който служи за определяне на нормалното,здравословно тегло при хора с различен ръст и за диагностициране на затлъстяване и недохранване.

Индексът на телесната маса се измерва в килограми на квадратен метър и се определя по следната формула:

 

 

където:

  • BMI — индекс на телесната маса;
  • W — тегло в килограми;
  • h — височина в метри.

Световната здравна организация указва следните норми за индекс на телесната маса, независимо от възрастта, пола или други индивидуални характеристики:

Индекс на телесната маса според Световната здравна организация, 1995 г.

състояние индекс на телесната маса
тежко недохранване < 16,0
средно недохранване 16,0 — 16,99
леко недохранване 17,0 — 18,49
поднормено тегло < 18,5
нормално тегло 18,5 — 24,99
наднормено тегло ≥ 25,0
предзатлъстяване 25,0 — 29,99
затлъстяване ≥ 30,0
затлъстяване І степен 30,0 — 34,99
затлъстяване ІІ степен 35,0 — 39,99
затлъстяване ІІІ степен ≥ 40,0

КАКВО ДА ПРАВЯ, АКО СТРАДАМ ОТ ЗАТЛЪСТЯВАНЕ

Първата и най-важна стъпка е вземането на решение за промяна.

Опитът ми до момента показва, че именно вземането на това решение и поемането на лична отговорност за текущото им състояние, се оказва дори по-трудно за повечето хора, отколкото самите тренировки или спазването на конкретен режим. Често хората с подобен тип проблеми страдат от тревожност, изпитват срам, имат ниска самооценка и тези психически бариери им пречат да се сблъскат лице в лице с проблема.

Точно затова е препоръчително да се работи със специалист, който да обучи и подкрепя човека през целия процес. Първите насоки за храненето могат да се получат например от личния лекар, да се наеме персонален треньор и т.н.

Но е важно да се знае, че затлъстяването не е присъда и е напълно обратимо, независимо от пола и възрастта!

Ако и ти се бориш с тези проблеми, за мен ще е радост да ти помогна, правейки това, което обичам!

 

 

Източници:

https://www.who.int/health-topics/obesity#tab=tab_1
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1790820/

Сподели статията

error: Content is protected !!